Ciągle popularna kawa zbożowa

Kawa zbożowa wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem (https://www.bee.pl/9045-kawa-zbozowa). Tak naprawdę w dalszym ciągu podawana jest w przedszkolach. Pomimo tego, że wraz z upływem lat zmieniamy swoje indywidualne upodobania bardziej w kierunku kofeinowej kawy, z racji jej działania pobudzającego, to nie brakuje wciąż amatorów kawy zbożowej. Kawa zbożowa to tak naprawdę esencja ze zbóż prażonych. Chodzi o pszenicę, orkisz, żyto oraz także jęczmień. Niejednokrotnie jej smak jest urozmaicany różnego rodzaju dodatkami. Na rynku znajdziemy kawy zbożowe z domieszką cukrowego buraka, cykorii czy też korzennych przypraw. Naturalna zbożowa kawa nie zawiera żadnych barwników ani też konserwantów. Kawa zbożowa różni się znacznie od parzonej kawy klasycznej. Chodzi o to, że nie zawiera kompletnie kofeiny, nie wpływa także na zmianę ciśnienia. Właśnie dzięki temu jest wskazana dla osób, które mają problem z nadciśnieniem. Ponieważ nie działa w żaden sposób pobudzająco, to można swobodnie ją pić przed snem. Ze względu na tę właśnie różnicę pomiędzy kawą zbożową oraz kawą zwykłą, podawać ją można dzieciom, osobom z chorobami pokarmowego układu, kobietom w ciąży, które kofeinowej kawy nie powinny raczej pić. Kawa zbożowa właśnie ze względu na to, że może prażona być z różnych mieszanek zbóż, ma także swoją paletę smaków oraz także aromatów. Można ją też dodatkowo dosładzać lub też podawać ze śmietanką czy też z mlekiem. Jest zarówno smaczna na zimowe wieczory jak i także jako kawa mrożona, którą raczymy się w dni upalne.

Właściwości kawy zbożowej

Kawa zbożowa poza tym, że jest niskokalorycznym napojem, to jest także źródłem pokarmowego błonnika. Dzięki temu właśnie wspomaga tak zwaną perystaltykę jelit oraz zmniejsza poczucie głodu. W zbożowej kawie znajdują się odżywcze składniki takie jak witaminy z grupy B, żelazo, cynk, potas oraz fosfor. Dzięki zawartości polifenoli, ona wykazuje ogromne działanie antyoksydacyjne. Do innych jej właściwości na pewno należą: łagodzenie śluzówki pokarmowego układu, wspomaganie nerwowego układu, obniżenie poziomu złego cholesterolu czy też wspomaganie wydzielania żółci. Poza tym kawy zbożowe z dodatkiem na przykład cykorii mają duże znaczenie probiotyczne chociażby ze względu na zawartość tak zwanej inuliny. Jak widzimy na załączonym obrazku kawa zbożowa jest zdecydowanie lepszym oraz przede wszystkim zdrowszym wyborem od kawy rozpuszczalnej, parzonej czy też każdej innej, która posiada kofeinę. Miejmy to na uwadze. Na pewno kawa zbożowa przekona nas do siebie swoimi właściwościami, ale także przepysznym smakiem.

Background obraz autorstwa jcomp - www.freepik.com